Nieuw pensioenstelsel: Invaren, wat houdt dit in?

Dit stuk verscheen op de website van Thales Nederland B.V.

Nieuw pensioenstelsel: Invaren, wat houdt dit in?
Binnen Thales bereiden we ons voor op het nieuwe pensioenstelsel dat uiterlijk in 2028 ingevoerd moet zijn. De eerste beslissing die we samen met de Centrale Ondernemingsraad (COR) namen is de keuze voor de regeling. Dit wordt een flexibele premieregeling met collectieve elementen. Dit werken we nu verder uit. Het tweede onderwerp waar we een (principe) akkoord moeten bereiken is ‘invaren’. Hier lees je meer over in dit berichtWat is invaren?
Voor het bij elkaar houden van de oude en nieuwe pensioenrechten wordt de term “invaren” gebruikt. Als wordt ingevaren zal de waarde van bestaande pensioenaanspraken en -rechten via een interne collectieve waardeoverdracht worden omgezet naar persoonlijk pensioenvermogen. Hiermee worden dus de persoonlijke potjes gevuld in het nieuwe stelsel vanuit het bestaande vermogen. De bepaling “intern” bij de collectieve waardeoverdracht betekent dat er maar één pensioenfonds is betrokken, de wijziging vindt intern plaats binnen het Thales Pensioenfonds.

Invaren is in principe de standaardoptie vanuit de wet
Afwijken van deze standaard kan alleen bij onevenredig nadeel voor een deelnemersgroep. Uit de voorlopige berekeningen blijkt dat er geen sprake is van zo’n nadeel. Op basis van de verwachte pensioenuitkomst ondervindt vrijwel iedereen voordeel. Daarnaast heeft het bestaan van één financieel geheel qua uitvoerbaarheid duidelijk de voorkeur. Gezien de schaal van Thales is de situatie met twee regelingen en daardoor aparte administraties en rapportagevereisten voor de oude en de nieuwe situatie, moeilijk te rechtvaardigen.

‘We staan nu positief tegenover invaren’
De COR en onze bestuurder (Gerben Edelijn) van Thales Nederland staan in beginsel positief tegenover invaren. Met de uitdrukkelijke kanttekening dat nog uitgewerkt moet worden hoe het invaren uitpakt in verschillende omstandigheden, met name in geval van lage dekkingsgraden op het moment van invaren. Vanuit deze intentie tot invaren werken nu verder aan de voorbereidingen van de overgang naar het Nieuwe Pensioen Stelsel. Het formele invaarverzoek zal op een later tijdstip door de COR en bestuurder bij de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland gedaan worden.

Vragen of meer informatie?
Check dan de website van het Thales Pensioenfonds.

 

Gerben Edelijn                           Johannes Vegter

Ceo Thales Nederland B.V.        Voorzitter Centrale Ondernemingsraad