Stichting Pensioenfonds Thales Nederland verhoogt de pensioenen met 3,26 procent

Het bestuur van SPTN verhoogt de pensioenen per 1 januari 2024 met 3,26 procent. Een verhoging is mogelijk indien de financiële positie en de geldende regels dit toelaten. Ieder jaar kijkt het bestuur of het mogelijk is de pensioenen te verhogen. De verhoging geldt voor mensen die pensioen ontvangen, opbouwen of hebben opgebouwd bij het fonds.

De indexatie van het fonds is gebaseerd op het CBS-inflatiecijfer van 3,26 procent (de mutatie van de afgeleide prijsindex, periode juli 2022 – juli 2023). Tevens is de indexatie gebaseerd op de beleidsdekkingsgraad van 127,9 procent per eind oktober 2023.

Versoepelde regels van de overheid
De verhoging is mogelijk door versoepelde regels van de overheid. Met die versoepeling loopt de overheid alvast vooruit op de nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfonds Thales stapt naar verwachting in 2026 over op deze nieuwe regels. Op basis van de bestaande regels voor indexatie had het fonds maximaal 2,10 procent kunnen indexeren en daarmee zou niet de volledige inflatie over de periode juli-juli gegeven kunnen worden. Het bestuur vond het verantwoord om dit jaar gebruik te maken van versoepelde regels en daarmee kon het de pensioenen verhogen met 3,26 procent.

Met de verhoging groeit het pensioen mee met de stijgende prijzen. Tegelijkertijd houden we een buffer voor als het tegenzit. Want het is onzeker wat de economie gaat doen en financiële markten zijn bewegelijk. Ook voor de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen in 2026 is een buffer belangrijk.

Wat betekent een verhoging voor de toekomst?
Het bestuur kijkt bij elk besluit naar de gevolgen op de korte én lange termijn. Daarbij wegen we de belangen van alle deelnemers goed af. Het verhogen van de pensioenen pakt voor iedereen nú positief uit. Het pensioen van iedereen gaat namelijk met 3,26 procent omhoog.

Met het verhogen van de pensioenen daalt wel onze dekkingsgraad. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor toekomstige verhogingen. Maar ook voor de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen. Er is dan minder geld te verdelen. De effecten zijn voor iedere leeftijd anders. We hebben dit meegewogen bij ons besluit over de verhoging. Hoe dat precies zit, lees je in deze lijst met vaak gestelde vragen.

Bestuur Stichting Pensioenfonds Thales Nederland
8 december 2023