Nieuw pensioenstelsel: Compensatie, wat houdt dit in?

Dit stuk verscheen op de website van Thales Nederland B.V.

Binnen Thales bereiden we ons voor op het nieuwe pensioenstelsel dat uiterlijk in 2028 ingevoerd moet zijn. De eerste twee beslissingen die we samen met de Centrale Ondernemingsraad (COR) namen, gingen over de soort regeling en ‘invaren’. Nu komt daar een derde onderwerp bij: compensatie. In dit bericht informeren we je graag verder. Ook kun je informatie teruglezen over de eerste twee onderwerpen.

Wat is de compensatieregeling?
In het nieuwe pensioenstelsel wordt op een andere manier pensioen opgebouwd. De betaalde premie komt ten goede aan de persoonlijke opbouw van een ieders pensioenvermogen. In het oude (huidige) systeem kreeg iedereen dezelfde pensioenopbouw. De opbouw is daarmee duurder voor oudere medewerker omdat de ingelegde premie minder lang kan renderen. Er vond daarom een herverdeling plaats van de betaalde premie. Aangezien deze herverdeling in het nieuwe systeem niet meer plaatsvindt heeft dit nadelige gevolgen met name voor medewerkers vanaf 40 jaar . Zij hebben toen ze jonger waren bijgedragen aan de opbouw van oudere medewerkers en dit stopt in het nieuwe systeem nu ze zelf ouder zijn. Om deze groep deelnemers te compenseren voor de te verwachten achteruitgang in pensioen zal er een compensatieregeling worden opgesteld. Hier is ook wetgeving voor opgesteld.

Besluit
De COR en bestuurder van Thales Nederland (Gerben Edelijn) hebben overeenstemming bereikt over de uitgangspunten voor de compensatie van de bovengenoemde groep deelnemers en hoe deze vormgegeven moet worden. De toekenning bestaat uit een extra bedrag in de pensioenopbouw dat eenmalig gestort wordt. Dit gebeurt tijdens de overgang naar de nieuwe pensioenregeling.

Alle onderwerpen zijn onderdeel van het totale transitieplan om te komen tot een nieuw pensioenstelsel. De besluiten die de COR en Gerben Edelijn moeten nemen worden voorbereid door de Projectgroep Wet Toekomst Pensioenen (WTP).

Vervolg
De formele compensatieregeling wordt als onderdeel van het totale transitieplan door de COR en Gerben Edelijn bij de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland voorgelegd ter uitvoering. Voorafgaand hieraan moet de COR instemming verlenen op dit plan. Het transitieplan is naar verwachting eind januari gereed. We informeren je dan opnieuw.

Vragen?
Check dan de website van het Thales Pensioenfonds.

 

Gerben Edelijn                              Johannes Vegter

Ceo Thales Nederland B.V.           Voorzitter Centrale Ondernemingsraad